Fritidshemmet: den fria leken utforskas genom aktionsforskning
Projektets mål är att utforska och skildra hur personalen förankrar läroplanen i lekerbju-danden och lekaktiviteter, att utforska leken som lärande och utveckla lekpraktiker, att ut-veckla av den lekresponsiva didaktiken, samt att bidra till relevanta kunskaper och kom-petenser om lekpraktiker.
Lek har länge varit, och är fortfarande, en central aspekt i fritidshemmets verksamhet. I styrdokumenten för fritidshemmet framskrivs lekens betydelse. Lekens betydelse för barnens utveckling framhålls också av forskare som ”livsviktig”. Dock är det inte helt enkelt för lärare i fritidshem att förhålla sig till hur undervisning i lek ska iscensättas i fritidshemmet . Befintlig forskning visar att det finns svårigheter att iscensätta och fullfölja fritidshemmets undervisningsuppdrag därför att det saknas didaktiska verktyg/metoder som är anpassade för fritidshemmet. Trots detta kritiseras undervisningen i nationella granskningar att inte vara tillräckligt ”framträdande eller utvecklande”. Frågan är hur undervisningen ska kunna förbättras när forskning om fritidshemmets undervisning ännu är outvecklad. Ett svar på frågan, och ett steg på vägen, är att utveckla undervisningen genom aktionsforskning utifrån fritidshemmets särart och specifikt gällande leken, vilket detta projket gör.
Lek är centralt för fritidshemmets verksamhet och som har en stark tradition men som ibland tas för given och därför blir oreflekterad. Den fritidspedagogiska undervisningen sker till stor del genom lek. För att aktivt utforska sin praktik och ifrågasätta föreställningar om lek, vad som görs under lek, vilka som deltar i lek och vad som händer när pedagoger avbryter leken möjliggöra rekommenderas aktionsforskning.
Med denna bakgrundsbild, en problematik i fritidshemmets i viktigaste undervisningsaktivitet, utgående från verksamhetens behov och ett område av ringa forskning genomfördes en aktionsinriktad forskning läsåret 23/24 för att generera kunskaper om fritidshemmets lekpraktiker.
Projektets ambition var att koppla ihop teori, praktik och reflektion gällande leken i fritidshem och lärares förhållningssätt till leken. Genom att använda aktionsforskning som metod kan verksamma lärare i fritidshem få stöd i sitt utvecklingsarbete av den egna verksamheten och strukturera utvecklingsarbete utifrån verksamhetens behov. Den här studien svarar således på flera utmaningar och frågeställningar som personalen möter i anslutning till sitt uppdrag. Undervisning i och om leken kan utvecklas och förbättras i fritidshemmet, i syfte att stödja elevernas utveckling och lärande.
Fakta
Projektperiod
240901-240930
Samarbetspartners
- Sundsvalls kommun
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Programsatsningar
Projektledare

Projektmedlemmar

