DigiTube ‑ Digitaliserad in‑line‑mätning och analys av ytdefekter på rör
Projektets mål är att med relevant data från ytmätningar med maskinseende system och utvecklad AI-baserad metod för datahantering identifiera ytdefekter vid rörtillverkning för att ersätta manuell avsyning.
Metoder för automatiserad kvalitetskontroll kommer att testas och utvärderas i pilotskala. Projektet utgår från tillverkning av stålrör hos Sandvik och de ytdefekter som uppkommer i produktionen. Baserat på arbetet i fallet med rörtillverkning kommer en metodik för hantering av stora mängder mätdata från maskinseende system tas fram. Arbetet inbegriper bland annat att utvärdera och anpassa metoder, tekniker och mätdatakvalitet för hur data kan och bör sorteras, paketeras, analyseras och anpassas till en kundspecifik användarmiljö, i processindustrin, med hjälp av AI.
Resultaten i projektet kommer ge Sandvik möjlighet att ersätta manuell avsyning av ytdefekter med automatiserad kvalitetskontroll med maskinseende system i kombination med en AI-baserad metod för datahantering.
Systemleverantörerna som deltar i projektet kommer kunna förbättra sina produkter genom ökad kunskap om hur datahantering för maskinseende kan ge ett ökat kundvärde.
För Sandvik kan projektresultaten i framtiden komma att möjliggöra att med hjälp av datahantering och återkoppling till tidigare steg i tillverkningsprocessen styra tillverkningen mot färre defekter och därmed minska behovet av efterbearbetning och eventuellt även minskade kassationer.
Projektet utgår från tillverkning av stålrör hos Sandvik och de ytdefekter som uppkommer i produktionen.
Målet är att utveckla en lösning för automatiserad avsyning av rör vilket bidrar till ökad konkurrenskraft genom effektivare produktion samt en möjlighet till minskade kassationer, reklamationer och bättre utnyttjande av råvaror.
Systemleverantörerna stärks av att kunna utöka sina kunderbjudanden genom kunskap om hur datahantering för maskinseende kan ge ett ökat kundvärde. Metoder för automatiserad kvalitetskontroll kommer att testas och utvärderas i pilotline.
Fakta
Projektperiod
210915-240315
Samarbetspartners
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar
