Den tillitsbaserade och vetenskapande socialtjänsten
Studien syftar till att synliggöra hur tillitsbaserad styrning tar sig uttryck på lednings- och medarbetarnivå inom socialtjänsten, samt utforska vilka kvalitetseffekter det ger när forskning integreras med socialarbetares vardag genom ett digitalt verktyg (IT-stöd).
Arbetssättet tillitsbaserad ledning innebär en förflyttning från en styrning som länge mer präglats av New Public Management och top down perspektiv. Förflyttningen medför ett avsevärt ökat handlingsutrymme för verksamhetens medarbetare och ställer därmed också högre krav på varje medarbetares medvetna bedömningar, ställningstaganden kreativitet och samarbete med såväl sina kollegor som brukare för att lyckas. Den förflyttningen är komplex utifrån förändringspsykologi och riskerar att skapa stor otrygghet, osäkerhet och i förlängningen förvirring följt av en ofrivillig motvilja att agera, vilket står helt i motsats till arbetssättet syfte.
Förhoppningen är att metoden och det digitala verktyg som implementeras ska hjälpa enhetens ledning att hantera övergången till det nya arbetssättet. Metoden kan möjliggöra för medarbetarna att tillvarata det handlingsutrymme som skapas, genom att ledningen snabbt och medvetet kan fånga behov och skapa förutsättningar om visar sig bli viktiga. Metoden och verktyget kan öka närheten mellan ledning, medarbetare och brukare och bidra till ökad känsla av sammanhang i alla led. Det behovet finns inom alla kommunala verksamheter och kunskapen som genereras i projektet kan därmed komma till stor nytta i det breda implementeringsarbetet av kommunens styrmodell.
Projektet sker i samverkan med Timrå kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Fakta
Projektperiod
220201-221231
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Kommunsamverkan
Projektledare


Projektmedlemmar
