Barnspåret‑ ett exempel på organisering och mätning av en lärande och tillgänglig socialtjänst?
Projektet studerar organisering och styrning av kommunernas arbete i välfärdssektorn, med särskilt fokus på Sundsvalls kommuns verksamhet Barnspåret. Målet är att bidra med kunskap om hur förebyggande socialt arbete kan organisatoriskt främjas och realiseras i daglig praktik i utsatta områden.
Mot bakgrund av demografiska utmaningar och ökad ojämlikhet i samhället har kommunerna generellt ett tufft ekonomiskt läge samtidigt som behoven av välfärd ökar. Det gör att fokus alltmer riktats mot verksamheters organisering och styrning för att säkerställa den kommunala välfärden. Ett sådant exempel är Sundsvalls kommuns omorganisering av Barnspåret som är benämningen på arbetet med barn, unga och deras föräldrar inom socialtjänsten.
Utgångspunkten för att åstadkomma en mer förebyggande och lärande socialtjänst är att hantera komplexiteten i verksamheten istället för att försöka organisera bort den. Omfattande strukturförändringar har genomförts med sammanslagning av insats och utredning så att ett ärende följs hela vägen av en handläggare från utredning till uppföljning av insats och avslut. Vidare skapas geografiska team som utgör en första linje i fyra utsatta områden. Dessa fokuserar på tidiga insatser och förebyggande arbete i samverkan med andra samhällsaktörer, som exempelvis skolan och ideella föreningar.
Strukturen minskar överlämningar och ska ge förutsättningar till nya arbetssätt för chefer och professionen som präglas av samsyn, relationer och ansvar. Ett mer relationellt arbetssätt med delaktighet från klienterna i utrednings- och behandlingsarbetet och samverkan. Med sammanhållen ärendehantering främjas möjligheter till lärande och uppföljning om vad som fungerar för klienter. Projektet avser att skapa kunskap om praktiska tillämpningar av tillitsstyrning(TS) och om detta ger förväntade resultat på den välfärd som erbjuds. Projektet syftar även till att med professionen utveckla kvalitativa mått av socialt arbete utifrån tillitsstyrningens principer. Nya mått krävs för att synliggöra arbetssätt och hur de hjälper barn, unga och deras familjer. Målet är att bidra med kunskap om hur förebyggande socialt arbete kan organisatoriskt främjas och realiseras i daglig praktik utifrån tillitsstyrning i utsatta områden, och hur det kan synliggöras i mätningar av verksamheten.
Fakta
Projektperiod
220301-241231
Samarbetspartners
- Sundsvalls kommun
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar




Kontakt
