Från masterstudent till professor ‑ AI & ljudforskaren Jan Lundgren

Tis 08 okt. 2024 14:39

Den 4 oktober var det dags för Mittuniversitetets Akademiska högtid där nya doktorer promoveras och nya professorer installeras. Mittuniversitetets forskare Jan Lundgren var en av professorerna som installerades. Jan, som en gång började som masterstudent på Mittuniversitetet.

Image not found

Jan Lundgren forskar idag främst kring ljudmätningar och AI. Tekniker som kan användas till allt från att mäta hjärtljud för att kunna förutspå stroke till att identifiera fel i industrimaskiner för att kunna förhindra haverier.

Från masterstudent till professor

Men Jan har inte alltid forskat om AI och ljud, resan började som student på Mittuniversitetets masterprogram i systemteknik. Då gjorde Jan sitt exjobb kring tryckta sensorer på papper i samarbete med SCA R&D. Efter masterstudierna stod Janne i ett vägskäl, antingen att börja arbeta inom industrin eller fortsätta inom akademin. Det blev det senare.

- Jag fick anställning på Mittuniversitetet och började med att utveckla kursinnehåll och kände då att en framtid inom akademin lockade, berättar Jan Lundgren.

Jan tog steget vidare och valde att doktorera, då inom ett annat område, att utveckla modeller för att simulera brus i mikrochip.

 - Det var ganska långt ifrån min forskning idag men jag lärde mig att forska och doktorandstudierna gick väldigt bra. Jag blev klar med min avhandling tre månader före utsatt tid, berättar Jan.

Efter avslutade studier anställdes Jan på Mittuniversitetet och arbetade både med forskning och utbildning och här någonstans såddes ett frö till Jans ljudforskning. Jan, som har ett stort musikintresse och spelar saxofon i orkester, fick i uppdrag att utveckla en ny grundutbildning.

- Jag och Göran Thungström, som har en bakgrund inom ljudproduktion, fick i uppdrag att ta fram en ny utbildning på grundnivå. Tillsammans inledde vi ett samarbete med två andra högskolor och utvecklade programmet Musik- och ljuddesign. Det var väldigt roligt och lärorikt och gav väldigt bra effekt. Programmet stod tillslut för nära 60 % av avdelningens studentintäkter, berättar Jan.

Entreprenörsresan

Jan har också varit med och startat avknoppningsföretaget OnTop Measurement tillsammans med några forskarkollegor. OnTop använde röntgenteknologi för att mäta ytan på papper under tillverkning. Syftet var att karakterisera papperskvalitén och optimera tillverkningsprocessen. Och att bli entreprenör var en helt ny erfarenhet för Jan och hans kollegor.

- Att kombinera rollen som entreprenör och forskare blev till slut ohållbar. Entreprenörsrollen drog mycket kraft från forskningen och dessutom arbetade jag parallellt med att utveckla musik- och ljudprogrammet. Komplexiteten att kombinera entreprenörs- och forskarrollen var något jag även lyfte upp på min docentföreläsning, berättar Jan.

Från ljud till AI

Under tiden växte Jans forskning kring ljudbaserade mätningar vilket har lett honom in på helt olika applikationsområden.

- Det fanns väldigt lite forskning inom detta område när jag började och jag tyckte det var intressant att utveckla. Jag tar med mig mina erfarenheter från andra forskningsområden och med facit i hand så finns det många likheter som jag dragit nytta av, berättar Jan.  

Under de senaste åren har Jan fokuserat på att bygga upp sitt nätverk och sin forskargrupp. Det som fick det att lossna ordentligt var samarbetet med gästprofessorn Tina Liguori från University of Salerno i Italien. Samarbetet bidrog till att Jan började med AI-relaterad forskning.

- AI kom mer och mer och det blev en riktig ögonöppnare när vi tillsammans med Universitetet i Salerno och företaget Biometria lyckades utveckla en AI-modell som enbart med hjälp av data om träden kunde mäta timmerlast lika bra som en människa, berättar Jan.

Redo att skapa nya erfarenheter

Nu ligger Jans fokus på att utveckla sin forskning och har flera forskningsansökningar och nya samarbeten på gång, både med andra forskningsämnen och med nya samarbetspartner.

- Man vet inte alltid vart man är på väg, man gör olika saker längs vägen som tar en till oväntade områden. Men synergier uppstår och får det att lyfta. Jag säger gärna ja till nya uppdrag och lär mig ofta något nytt och blir erfarenheter rikare.  Det vill jag fortsätta med, avslutar Jan.

Installationsföreläsningar 2024

Installationsföreläsning Jan Lundgren, professor i elektronik

På sin installationsföreläsning den 3 oktober berättade Jan mer om sin resa som forskare och hur olika forskningsområden och branscher kan samarbeta och lära sig av varandra. 

Sidan uppdaterades 2024-10-15