Professor prisas för forskning om CTMP

Fre 24 maj 2024 10:12

Thomas Granfeldt, professor verksam vid FSCN, får Stiftelsen Arne Asplund Mechanical Pulping-pris för sin mångåriga forskning i hur man kan använda framför allt lövved i CTMP-processer, det vill säga för kemimekanisk tillverkning av pappers- och kartongmassa.

Image not found
Foto: Casper Granfeldt

– Jag är naturligtvis mycket rörd och glad över att få priset – att få det hade jag inte på kartan! Jag har jobbat länge med forskning och utveckling både inom industrin och i forskarsammanhang och det har alltid varit ett intensivt teamwork med många olika aktörer inblandade, säger Thomas Granfeldt.

De många år som han lagt på denna forskning är också något som stiftelsens urvalskommitté, som består av externa internationella forskare från olika vetenskapliga sammanhang, poängterar i sin motivering.  

Användningen av lövved i massatillverkningen är inte utbredd i Sverige, även om det ökar. Men framför allt i Asien har det varit en enorm nyetablering av lövvedsbaserad CTMP för olika kartongkvalitéer.

I Thomas Granfeldts forskning har fokus från början av 1980-talet varit på massa från lövved och framför allt från björk, men det är inte förrän på senare år som industrin via den processutveckling som skett har insett potentialen av att använda björk och andra lövvedssorter med hög densitet för att tillverka CTMP för att använda i mittskikt i kartong. Det kräver ett material som har hög bulk och samtidigt tillräckligt goda styrkeegenskaper.

Potential för blandskogen

Intresset att få forska kring lövvedens egenskaper och utveckla processen kring massatillverkningen har varit Thomas Granfeldts drivkraft. Men med tiden har också en insikt om den miljömässiga potentialen med att tillverka produkter av massa från lövved kommit.

– Om vi ser att vi kan använda lövved i massaindustrin hoppas jag vi kan se värdet av den blandskog som gynnar den biologiska mångfalden och många rödlistade arter. I monokulturer blir det en begränsning av mångfalden. Om vi så mycket som möjligt kan låta naturen sköta sig själv blir det bäst. Den har en fantastisk förmåga att reglera sig själv, konstaterar han.

Priset kommer att delas ut på IMPC-konferensen som hålls i Sundsvall 27 till 29 maj.  

Urvalskommitténs motivering:

Under de senaste fyra decennierna har Thomas Granfeldt gjort betydande bidrag inom högutbytesmassaforskning. Hans röda tråd har genomgående varit CTMP-processer baserade på lövved.

Thomas förståelse för den känsliga balansen mellan flisimpregnering, raffineringsstrategi och peroxidblekning har gjort det möjligt för honom att visa hur man producerar CTMP från lövved för olika slutanvändningar till lägsta investerings- och produktionskostnader. Kombinationen av impregneringskemi, flisraffineringsstrategier och peroxidblekning möjliggör produktion av lövveds-CTMP med hög bulk, samtidigt som hög ljushet kan bibehålls. Sådana massor är av särskilt intresse vid framställning av flerskiktskartong.

En nyckel till hans framgång är också en djupgående förståelse för nödvändigheten av flerstegstvätt i CTMP-processen. Han har identifierat den optimala placeringen av denna teknologi i processdesignen för att minimera både investerings- och produktionskostnader.

Thomas tog examen från Chalmers tekniska högskola 1982 som civilingenjör i kemiteknik. Efter några års forskarstudier vid universitetet arbetade han på olika befattningar inom Sunds Defibrator AB, Metso AB och Valmet AB fram till slutet av 2021. Sedan 2012 är han adjungerad professor vid Mittuniversitetet.

Läs mer om priset



Sidan uppdaterades 2024-05-24