Att känna med egna ord
Att känna med egna ord är ett projekt där vi inventerar ord och uttryck kopplade till känslor och psykisk (o)hälsa på sydsamiska.
Sydsamiska är ett samiskt språk som traditionellt talats i de södra delen av Saepmie, det samiska området. Språkets talare räknas i hundratal och bor i och i även utanför det sydsamiska området.
Många urfolkskulturer och språk är under hård press av de omgivande majoritetssamhällena. Därför är studier i dessa språk viktiga för språkens möjlighet att utvecklas och bevaras.
Som universitet i det sydsamiska området har Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet under de senaste året börjat bygga upp en miljö för samisk forskning och utbildning, där sydsamiska ingår. Detta är en viktig utveckling för att bevara och främja sydsamiskan som språk och kultur.
Sydsamiska som akademiskt ämne kan bidra till att revitalisera språket och göra det tillgängligt för fler. Det finns många möjligheter forska om sydsamiska. Det kan handla om traditionell sydsamisk grammatik med fokus på till exempel fonologi, morfologi, syntax, semantik och pragmatik. Det kan också handla om hur används i samhället, hur språkets talares sammansättning ser ut, alltså klassiska frågeställningar inom sociolingvistik. En specifik utmaning vid Gaskeuniversiteete rör lärare och förskollärare som centrala yrkeskategorier inom det sydsamiska språkrevitaliseringsprojektet. Att erbjuda utbildningar som stöttar dessa är av yttersta vikt. Därmed är Gaskeuniversiteetes sydsamiska ämne starkt kopplad till det utbildningslingvistiska fältet.
Att känna med egna ord är ett projekt där vi inventerar ord och uttryck kopplade till känslor och psykisk (o)hälsa på sydsamiska.
Sidan uppdaterades 2024-11-15