Ämnets historia vid Mittuniversitetet
Ämnet statsvetenskap vid Mittuniversitetet har sina rötter i statskunskapen vid Högskolan Sundsvall/Härnösand och Högskolan i Östersund. Det hela började 1975 när Alf Gunnmo kallades som rektor för dåvarande Socialhögskolan i Östersund och samtidigt anställdes som lektor i statskunskap. Gunnmo kom sedan att vara rektor för högskolan under två perioder innan han blev den första tillförordnade rektorn för den sammanslagna Mitthögskolan 1993-94.
De första professorerna i statsvetenskap anställdes år 2002, då Marie-Louise von Bergmann-Winberg befordrades och Victor Pestoff anställdes som professor. Sedan dess har ämnet haft fyra ämnesprofessorer: Thomas Denk, Ingemar Wörlund, Åsa von Schoultz och Stefan Dahlberg.
Under de tidiga åren var ämnet uppdelat i två ortvisa ämneskollegier men slogs samman år 2002 när Institutionen för samhällsvetenskap (SHV) bildades, som en följd av en omfattande omorganisering vid universitetet. De första åren präglades av utmaningar med fokus på den geografiska uppdelningen, men genom ett målmedvetet arbete kombinerat med rekrytering av ny personal på båda campusorterna kom uppdelningen att vändas till en styrka då ämnet idag lockar studenter och finansiering från båda regionerna.
Forskarutbildningen i ämnet startade 2004, men ämnet hade redan tidigare haft doktorander genom ett samarbete med Åbo Akademi. Den första doktoranden som disputerade var Susanne Lundåsen 2004 i Åbo, och den första egna disputationen ägde rum 2007 när Johan Vamstad disputerade.
Under de nära 50 åren som ämnet har funnits vid lärosätet har det vuxit från att främst fokusera på utbildning till att bli en komplett miljö med en jämn balans mellan utbildning och forskning. Totalt har tretton doktorander disputerat i ämnet, varav fyra vid Åbo Akademi och nio vid Mittuniversitetet. Därtill har två forskarstuderande avslutat sina licentiatexamina.