Rehabiliteringsvetenskap
Forskning inom rehabiliteringsvetenskap handlar om hälsa i arbetslivet. Hur kan arbetslivet och samhället anpassas och hur kan individen rustas så att hälsa främjas, ohälsa förebyggs och att de som ändå drabbas av sjukdom eller skada får en väl fungerande rehabilitering.
Forskning inom rehabiliteringsvetenskap handlar om hälsa i arbetslivet. Hur kan arbetslivet och samhället anpassas och hur kan individen rustas så att hälsa främjas, ohälsa förebyggs och att de som ändå drabbas av sjukdom eller skada får en väl fungerande rehabilitering. Ämnet är tvärvetenskapligt och bedrivs i samarbete med nationella och internationella forskare och intressenter.
Rehabiliteringsvetenskap som ämnesområde är motiverat ur olika perspektiv. För individen är anställning och inkludering i arbetslivet viktiga faktorer ur såväl ett ekonomiskt som socialt perspektiv. För organisationen innebär sjukfrånvaro och utslagning från arbetslivet nya utmaningar och omfattande kostnader och för samhället är ett hälsofrämjande arbetsliv en förutsättning för god folkhälsa.
Studier visar att ohälsa och sjukfrånvaro är högre bland kvinnor än bland män, vilket ger upphov till studier som försöker analysera könsskillnader. Då forskning visar att en del av skillnaden kan spåras till mäns och kvinnors olika förutsättningar i arbete och familjeliv, finns behov av forskning som analyserar de faktorer som kan underlätta för anställda att skapa en balans mellan arbete och familjeliv.
Trots intensifierad både nationell och internationell forskning, råder fortsatt stor osäkerhet kring de faktorer, metoder och modeller som är effektiva när det gäller att rehabilitera människor tillbaka till arbetet efter sjukdom. Detsamma gäller modeller och arbetssätt för ett hälsofrämjande arbetsliv. Forskning och utbildning inom ämnet rehabiliteringsvetenskap har som mål att bidra med ökad kunskap kring dessa områden.
Prioriterade forskningsområden
Huvudmålen för forskningen inom rehabiliteringsvetenskap är att analysera och identifiera faktorer som leder till god hälsa och ett hållbart arbetsliv och ökade chanser att återgå till arbete från sjukfrånvaro och arbetslöshet. Forskningen fokuserar på två viktiga aspekter av det moderna arbetslivet och vad de betyder för möjligheten att skapa ett hälsosammare och hållbart arbetsliv och effektiv arbetslivsinriktad rehabilitering.
1. Hälsofrämjande arbetsliv
Tonvikten ligger här på analyser av hälsofrämjande faktorer, metoder och modeller som förebygger sjukdom och skapar förutsättningar för anställdas hälsa och positiva organisatoriska resultat. Vår forskning inom detta område fokuserar på hälsofrämjande och förebyggande program på arbetsplatser, hälsofrämjande faktorer på kvinnodominerade arbetsplatser, ledarskap och hälsa samt hälsa och arbetsvillkor i små företag och bland egenföretagare. Vi bedriver också forskning som syftar till att underlätta inträde på arbetsmarknaden för speciellt utsatta grupper.
2. Arbetslivsinriktad rehabilitering
Arbetslivsinriktad rehabilitering handlar om hur individer som står utanför arbetslivet på ett så effektivt sätt som möjligt ska stimuleras till återgång i arbete. Vår forskning inom detta område handlar till stora delar om utveckling av nya modeller och metoder för praktisk användning vid arbetslivsinriktad rehabilitering, hälsokonsekvenser och hanteringsstrategier bland sjukskrivna och arbetslösa. Centralt inom området är också att identifiera enskilda faktorer som underlättar och försvårar återgång i arbete, samt hur dessa faktorer är relaterade till varandra.
Pågående forskningsprojekt
Anställda inom ämnet rehabiliteringsvetenskap













Ämnesansvarig
