Rätt hjälp i rätt tid till skuldutsatta hushåll
Forskningsprojektet syftar till att utforska och förstå om tidiga stödinsatser av Östersunds kommuns budget- och skuldrådgivning kan hjälpa hushåll att undvika överskuldsättning. Projektet ger oss...
Juridik handlar om rättsreglerna som finns i samhället och hur rättsreglerna ska tillämpas. Vad vi än gör och var vi än befinner oss finns det regler som reglerar våra rättigheter och skyldigheter. Utan ett ordnat regelverk för vårt handlande och vår samvaro skulle samhället inte fungera.
Ämnet juridik bedriver forskning inom området förvaltningsrätt. Det förvaltningsrättsliga området är mycket omfångsrikt och brukar delas upp i allmän och speciell förvaltningsrätt. Den speciella förvaltningsrätten avser främst de materiella reglerna inom skilda förvaltningsgrenar. Den allmänna förvaltningsrätten omfattar de regler som är gemensamma för flertalet förvaltningsgrenar, oavsett vilken myndighet eller vilket sakområde det handlar om. Till den allmänna förvaltningsrätten hör även reglerna om offentlighet och sekretess, kommunalrätt samt förvaltningsprocess.
Den förvaltningsrättsliga forskningen som bedrivs inom ämnet juridik kan delas in i följande områden.
Vid lärosätet har det under en period om 30 år bedrivits forskning inom samerätt. Forskningen inom samerätt är en del av internationell forskning inom urfolksrätt och har dels skett genom forskningsrådsfinansierade forskning på nationell nivå, dels genom samarbete i internationella forskningsprojekt. Den samerättsliga forskningen inom ämnet juridik har haft sitt fokus kring förvaltningsrättsliga frågor knutna till svenska rättsregler avseende samernas närings- och landrättigheter. Forskningen har resulterat i flera internationella forskningsrapporter samt flera internationella antologier.
Inom ämnet juridik bedrivs sedan år 2010 forskning inom området offentlighet och sekretess med särskilt fokus på frågor som rör myndighetssamverkan. Under senare år har detta forskningsområde vidgats till att även omfatta it-rätt med fokus på frågor som rör digitalisering av offentlig sektor, såsom rättsliga förutsättningar för automatiserat beslutsfattande, profilering och AI. De it-rättsliga frågorna spänner över flera olika rättsområden, såsom grundlagsfrågor, förvaltningsrätt, offentlighet och sekretess, dataskyddsjuridik och avtalsrätt. Det it-rättsliga området är under ständig utveckling och det finns en stor efterfrågan på rättsvetenskaplig forskning på området.
Inom ämnet juridik bedrivs sedan år 2020 ett doktorandprojekt på temat privatisering av offentlig verksamhet och rättsstatens principer. Inom ramen för avhandlingsprojektet studeras de rättsliga konsekvenserna av privatisering av offentlig verksamhet för att fastställa vilka delar av den offentliga rätten som inte längre blir tillämplig, när offentliga uppgifter överlämnas till enskilda subjekt. Detta undersöks i sin tur i förhållande till rättsstatens principer för att utröna om privatisering av offentlig verksamhet, eller offentliga uppgifter, på någon nivå riskerar att urholka vår rättsstat.
Inom ämnet juridik bedrivs sedan år 2021 forskning som anknyter till frågeställningar och perspektiv kopplade till de rättsliga aspekterna av problem som inte sällan uppkommer då det offentliga på olika sätt påverkar marknadens funktionssätt genom sitt agerande. Det offentliga kan påverka marknadens funktionssätt antingen genom det egna näringslivsengagemanget, som stödgivare, i det offentligas egenskap av reglerande myndighet eller som beställare. De rättsområden som stått i fokus är främst de regler som utgör ramarna för det offentligas kompetens att bedriva näringsverksamhet, såsom kommunalrätt, de konkurrensrättsliga bestämmelser som reglerar det offentligas roll som marknadsaktör, EU:s statsstödsrätt likväl som svenska nationella bestämmelser rörande offentliga stöd samt det regelverk som omgärdar den offentliga upphandlingen.
Vid ämnet bedrivs även rättssociologisk forskning om överskuldsättning. I denna forskning undersöks empiriskt dels överskuldsättningens orsaker och konsekvenser, dels de faktorer som bestämmer olika individers tillgång till de välfärdstjänster som syftar till att preventivt förhindra överskuldsättning och stötta de som redan är överskuldsatta (exempelvis kommunernas budget- och skuldrådgivning) samt till att erbjuda möjligheter att ta sig ur överskuldsättning (exempelvis skuldsanering). Detta inbegriper även att utvärdera hur effektivt dessa välfärdstjänster uppfyller sitt syfte att hjälpa utsatta grupper och minska samhällets kostnader för överskuldsättning.
Forskningsprojektet syftar till att utforska och förstå om tidiga stödinsatser av Östersunds kommuns budget- och skuldrådgivning kan hjälpa hushåll att undvika överskuldsättning. Projektet ger oss...
Sidan uppdaterades 2024-11-15