av
2019
Design open 2019 handlade om att minska matsvinnet. I Sverige slänger vi idag mängder av mat. Det sker i hemmet, i livsmedelsbutiker, i distribution, i storkök och restauranger. Det är ett onödigt stort miljöproblem och måste stoppas, men hur? Här presenteras vinnarna i årets tävling.
Första pris
Alva Eriksson från Teknikprogrammet, Jämtlands gymnasium med bidraget Toxin tracker.
Toxin tracker är en mikroorganismspårare som spårar de dåliga sjukdomsframkallande mikroorganismer som utvecklas och förökar sig i gammal mat. Idén bygger på en möjlighet att nyttja dagens mikroskopkameror i kombination med bildscanners, som i sin tur har en programvara skapad för att känna igen toxiner och "dåliga" bakterier. På så vis ser man tydligt om matan kan ätas.
Juryns motivering: Med en mycket väl genomförd designprocess har ett aktuellt problem definierats och en lösning tagits fram. Designlösningen ger användaren ett enkelt och lättförståeligt verktyg att använda i sin vardag för att säkerställa kvalitén på det vi stoppar i oss. Vi får ta del av idén om hur produkten i framtiden skulle kunna vidareutvecklas med hjälp av AI. Det är en lösning som vi tycker är lika självklar som en termometer.
Andra pris
Andra pris: Ella Petterson, Samuel Hälldahl, Douglas Wikner, Hannes Sjölander och Rofayda Daouadi, Teknikprogrammet Härnösands Gymnasium med bidraget "Kan man äta det här?.
Informationstjänsten "Kan man äta det här?" är en applikation/hemsida som löser problemen med brist på kunskap om mathantering m.m. Det fyller ett behov av ett forum där man kan ställa enkla frågor om mat som exempelvis: Kan man dricka en mjölk som stått framme ett dygn?, Vad gör jag med tomater som börjat bli mosiga? och Om en del av mitt bröd har börjat bli grönt, kan jag skära bort det och äta resten? Information om bäst-före-datum, förvaring och ”bör konsumeras innan…” finns på baksidan av förpackningar men det finns för lite information om hur maten bör smaka och se ut, samt vad man kan göra med den mat som börjat bli dålig eller håller på att bli dålig. Detta bidrar till en osäkerhet som gör att det är enklare och mer tryggt att slänga den maten, än att konsumera den.
Juryns motivering: Med ett väl identifierat problem i grunden har det här konceptet i all sin enkelhet löst en viktig fråga och som gemeneman enkelt kan använda för att minska sitt matsvinn. Med ett interaktivt gränssnitt och snygg design kan användaren känna sig involverad i användningen och få svar på sina viktigaste frågor kring mat.
Tredje pris
Oskar Åslund, Rikard Westin, Emanuel Westberg och Knut Vikström, Teknikprogrammet Sollefteå Gymnasium med bidraget Z.E.A.
För att undvika att frukt och grönt blir övermoget krävs det att man tömmer/minskar livsmedlets omgivning på etylengas. Zeolite ethylene absorber (Z.E.A) är en produkt innehållande ämnet naturlig zeolit. Detta ämne har en förmåga att absorbera gaser i sin omgivning, till exempel gasen etylengas4. Genom att placera Z.E.A i närheten av frukt och grönt kommer produkten att absorbera etylen-gasen i omgivningen. Frukter och grönsaker får ökad livslängd och matsvinnet av frukt och grönt kommer minska.
Juryns motivering: Med en annorlunda approach till problemet ”att minska matsvinnet” ser vi resultatet i all sin enkelhet som en bra och effektiv lösning. Med en väl genomförd designprocess visas en designlösning som vi är övertygade om att se i köket redan imorgon.
Sidan uppdaterades 2024-11-15